Tør hud

Lider du af tørre hænder, revnede hæle, tørre læber og skællende arme og ben? Du er ikke alene. Tør hud er almindelig i vores kolde klima, især blandt ældre. I nogle tilfælde kan tør og revnet hud føre til kløe, eksem og infektioner. Men der er hjælp at hente!

Hvorfor bliver huden tør og revnet?

Din hud fugtes indefra og ud, og fugtigheden fastholdes på overfladen af ​​huden takket være en tynd barriere, der består af døde og hærdede hudceller, der kaldes corneocytter. Barrieren regulerer hudens fordampning og frigiver lige nok fugt til at gøre huden blød, elastisk og intakt. Hver dag udsættes vores hud dog for slid, der opløser og irriterer den beskyttende hudbarriere, hvilket får den til at lække. Dette øger hudens fordampning og forringer samtidig hudens beskyttelse mod irriterende og allergifremkaldende stoffer. Det tager typisk flere dage for barrieren at genopbygge de naturligt forekommende lipider, og hvis den ikke får en chance for at komme sig, kan huden blive kronisk tør eller irriteret, hvilket kan føre til mere alvorlige hudproblemer som eksem.

Flere faktorer kan bidrage til tør hud:

  • Aldring. Når vi bliver ældre, falder antallet af talgkirtler i huden – og deres aktivitet – svækkes. Det gør det sværere for huden at fastholde fugt.
  • Arvelighed. Tør, sensitiv og atopisk hud er ofte genetisk.
  • Overdreven renlighed. Gentagen kontakt med vand udtørrer huden.
  • Stærke vaskemidler. Sæbe, opløsningsmidler og stærke rengøringsmidler vasker hudens naturlige lipider væk og bidrager til tør hud.
  • Sæsonen. Om sommeren bliver huden tykkere og stærkere for at kunne beskytte sig mod solens UV-stråling, men når mørket sænker sig om vinteren forsvinder beskyttelsen. Problemer med tør hud og hudsygdomme som eksem og psoriasis bliver også værre om efteråret og vinteren, da det er koldere udenfor, og vi tilbringer mere tid i et tørt indeklima.
  • Overdreven solbadning. Din hud har brug for sol for at producere essentielle D-vitaminer, men tør hud kan også betyde, at du har fået for meget af det gode.
  • Hudsygdomme. Sygdomme, der forringer funktionen af ​​hudbarrieren, kan forårsage tør hud, såsom psoriasis. Kløe og tør hud er også forårsaget af eksem, som er den mest almindelige hudsygdom. Eksem påvirker cirka 10 procent af befolkningen og op til 20 procent af alle børn.

Tør hud hos børn

Blandt børn er tør hud ofte forårsaget af atopisk dermatitis eller eksem. Eksem bryder normalt ud inden et-års alderen og kan føre til røde, skællende og ujævne udslæt, der klør. Udslættet starter ofte på kinderne og spreder sig derefter til andre dele af kroppen, især i knæfolden, armhulerne og omkring bleområdet. Kløe kan være meget irriterende, få huden til at revne og blive inficeret af bakterier, der lever naturligt på huden, hvilket igen kan få udslættet til at væske. Hvis du lider af eksem som barn, har du en større risiko for at få tør hud som voksen.

Locobase® hjælper mod tør hud

Vand, aldring, genetiske faktorer og vejr bidrager alle til at gøre vores hud tør og irriteret. Når din hud er meget tør eller udsat for eksem, er det beskyttende ydre hudlag mere modtageligt for skader på hudbarrieren, hvilket betyder, at den let mister fugt og bliver mere sårbar overfor allergener, irriterende stoffer og bakterier. Du kan ikke undgå alt, hvad der irriterer huden i hverdagen, men du kan opnå en blød, smidig og intakt hud ved ofte at fugte den med en fed creme som Locobase® Fedtcreme eller Locobase® Repair.

Video

Lær hvordan du reparer mindre skader på din hud gennem tre enkle step.

Video

Om vinteren er det endnu vigtigere at beskytte din hud mod den kolde og tørre luft. Lær hvordan med disse enkle tip.

Hud!

Din hud er god til at multitaske

Du finder Locobase på dit nærmeste apotek eller online